Eftersom jag marknadsför mina kurser under benämningen belöningsbaserad hästträning så har det ibland varit lite svårt att hitta mig för den klickerträningsintresserade. Att jag själv identifierar mig som klickertränare men ändå inte väljer att använda begreppet i kurssammanhang kan antagligen te sig lite märkligt. Jag ska försöka förklara varför:
1) Missuppfattningen att klickerträning handlar om trickträning.
Jag har träffat många som berättat att de från början varit helt ointresserade av klickerträning eftersom de inte känt sig särskilt roade av trickträning. De har alltså varit nära att missa träningssättet då de helt enkelt inte förstått att klickerträning inte handlar om vad man tränar på, utan HUR man tränar. Alltså oavsett vad man själv önskar göra tillsammans med sin häst. Själv lägger jag t.ex. mest tid på ridning/markarbete och på att få en så harmonisk vardag som möjligt tillsammans med hästarna.
Jag har även då och då fått kursförfrågningar genom åren från personer som velat lära sina hästar coola cirkustrick men som visat sig bli förvånade (och ogillat) att jag kliar, godismatar och använder andra positiva förstärkare i träningen. En tråkig missuppfattning om vad det är som jag sysslar med egentligen.
Genom att prata om belöningsbaserad träning istället för klickerträning har jag nu oftast sluppit den här sammanblandningen mellan klick och trick.
2) Överdrivet fokus på klickerdosan.
En annan bidragande orsak till att jag är sparsam med att använda begreppet klickerträning är att namnet, lite missvisande, antyder att klickern har en väldigt central roll i träningen. Det går utmärkt att klickerträna utan en klicker och det går dessutom att använda en klicker utan att det för den sakens skull över huvud taget liknar klickerträning. Detta ämne går att skriva en hel uppsats om, så jag nöjer mig med att konstatera att en klicker, eller någon annan tydlig markör, är mycket praktisk för att skapa bättre tajming i träningen. Den är dock mindre viktig i jämförelse med tränarens övriga tekniska träningsfärdigheter samt förståelse för hur inlärning fungerar.
3) Klickerträning, ett smalare begrepp än belöningsbaserad träning.
Som jag ser det handlar klickerträning/belöningsbaserad träning om att fokusera på att förstärka ”rätt” istället för att korrigera fel. Vi använder positiv förstärkning och träningen delas upp i lagom små delar så att individen har lätt att göra rätt. En klicker, eller någon annan ”brygga” kan som sagt användas för bättre tajming.
För att jag ska betrakta något som klickerträning så krävs dock även en väldigt hög grad av uppmuntran till djurets egna initiativ i träningen. Detta känner sig inte alla bekväma med, trots att de vill basera träningen på positiv förstärkning. Särskilt i början kan detta element i träningen upplevas ovant och rent av lite läskigt. För att vara mer inkluderande och ge utrymme för olika sätt att basera sin träning på positiv förstärkning på, så känner jag att belöningsbaserad träning även ur detta perspektiv är ett mer användbart begrepp i kurssammanhang. Jag har dock elever som även tycker att begreppet belöningsbaserad träning är ganska missvisande eftersom de (precis som jag) ser den bakomliggande filosofin, det bekräftande interaktionssättet och det karaktäristiska synsättet på individen, som ännu mer central än vad belöningarna är. Detta är dock ett ämne för ett helt eget blogginlägg…